Válka o veřejnoprávní média. Zas a znovu…

22. 11. 2020 18:11:09
A je to tady asi už potřicáté. Závan televizní (a rozhlasové) revoluce. A jednostranné pravdy těch, kteří prý mají mandát ochraňovat prostor veřejnoprávních médií. České televizi chybí dlouhodobá transparentnost!

„Poslední dramatické události v Radě České televize, zejména odvolání dozorčí komise rady a rezignace jejího předsedy Reného Kühna a místopředsedy Jaroslava Dědiče, jsou motivem naléhavě formulovaného otevřeného dopisu, kterým se na dvě stovky významných českých intelektuálů, umělců, vědců, publicistů i duchovních obrací na předsedu vlády Andreje Babiše, aby se zasadil o respektování nezávislosti televize veřejné služby. Snaha o mocenské ovládnutí veřejnoprávní televize vyvolává podle signatářů dopisu značné pnutí a protesty ve společnosti,“ píše „nezávislé“ Forum24 a na obranu jediné pravdy se staví třeba i její „samozvaní vykladači“ z Hlídacího psa. Rozbuškou bylo odvolání Dozorčí komise Rady České televize, které na HP shrnuje Michal Klíma zde (https://hlidacipes.org/poznamky-z-rady-ct-vecna-ale-nechapajici-lipovska-nesmyslne-ukoly-matochy-glosujici-sarapatka-a-mlcici-vetsina) a stojí za to, udělat si vlastní názor, jak ekonomicky a s řadou otazníků a neznámých pro samotného generálního ředitele ČT funguje... Svou roli v celé kauze hrála jistě i rezignace rádoby „nezávislých“ radních Kühna a Dědiče. Mimochodem oba se jistě s notnou dávnou ironie do rady dostali díky tomu, že jsou dostatečně nezávislí a nemají žádné vazby na politiky... Ať si sami vzpomenou, jak se stali radními a komu slibovali „věrnost“. Myslím však, že radní v tom nyní mají pěkný hokej, když se do sporu vložil přímo prezident Zeman s výzvou k odchodu či odvolání Petra Dvořáka. No, nikdo si tady nebere servítky... A ti méně zkušení v tomto vlčím prostředí prostě nemohou vědět, která bije.

Oddělujme zpravodajství od zbytku televize

Petr Dvořák moc dobře ví, co se děje a dokáže si se situací poradit. Už několikrát za dobu, co je ve funkci, se s podobnou situací setkal. Ostatně je chemicky namíchán naprosto skvěle: Původem bankéř, stratég, špičkový manažer, lobbista a s příchodem do mediální branže odborník na komunikaci a vlastně i brilantní mluvčí a tvář ČT. Do televize s sebou přivedl „své lidi“ zejména do výroby a za toto si zaslouží obrovskou pochvalu, neboť v tomto segmentu ČT neuvěřitelně vyrostla do krásy. Do zpravodajství ale zasahovat nesmí, existují kontrolní mechanismy, které by odhalily jeho manipulaci. A zeptejte se přímo Jakuba Železného, Václava Moravce nebo Zdeňka Šámala či Petra Mrzeny, zda jim pan generální „kecá“ do jejich práce. Kdyby to potvrdili, to by se teprve děly věci. Bohužel tato desetiletí fungující praxe, kdy si ve zpravodajství dělají, co chtějí, se podepsala na přístupu ke zpracování zpravodajských informací, na jejich způsobu prezentace a na výběru hostů (rozuměj kamarádů redakce). Redakce zpravodajství je výběrovou složkou „firmy“ a za kontrolními mechanismy se skrývají, jako je tomu všude jinde, osobní zájmy a ambice. A nedělejme si iluze o tom, že v dalších dvou veřejnoprávních médiích je to jinak. Rozbuškou tedy není fungování České televize jako celku, ale jednostranné fungování jejího zpravodajství, které si na objektivní přístup jen hraje. A pořady jako 168 hodin či Reportéři ČT jsou typickými příklady toho, že jejich tvůrci nemají žádné zábrany. Jejich přístup, možná bez toho, že by si to sami uvědomovali, je bulvár a destrukce. A promiňte, toto už není veřejná služba za veřejné peníze. A nedivme se ani politikům, že jsou z této situace rozladěni.

Opět stovky podpisů, umělci a inteligence s praporem v ruce

„200 osobností české inteligence, umělců, vědců, publicistů a duchovních naléhavě formuluje dopis,“ dočítáme se. Ano, ale iniciátory jsou hlavně lidé, kteří jsou od sametové revoluce přisátí na rozpočet ČT a generačně si v rámci rodinných klanů předávají žezlo produkce pořadů a tím samozřejmě stálý příjem. Proto mají v sobě vybudovaný pud se bránit, ale proboha, neskrývejme se za to, že nezávisle hájí zájmy všech občanů! Proč paní Sommerová nebo pan Rychlík nesedí v nějaké mediální radě a nekontrolují dění přímo odtud? Kdysi jsem v podobném kontextu četl nějaký článek o tom, že řada významných osobností z různých oblastí a intelektuálů potvrdila, že věří tomu, že petici podepsali správně na podporu veřejného zájmu. Ale o tom, co vlastně podepsali neví skoro nic...! Věří ale Břéťovi (Břetislavu Rychlíkovi, pozn. autora), který jim řekl, že je dobré pod ruce jim podstrčenou petici podepsat. Takže jde o vlastní přesvědčení? Nebo je jim to vlastně jedno, protože vědí, že se jich na jejich názor už nebude nikdo ptát, když jsou tou „významnou osobností“? Není právě toto manipulace?

Zastaralé principy a radní v první válečné linii

České televizi chybí transparentnost a veřejnost je pochopitelně znepokojena, když před ní někdo tají informace, které by měly být z velké části veřejné. Platy ředitelů či náklady na jednotlivé projekty by měly být součástí veřejnosti prezentovaných dat proto, že ČT funguje z peněz nás všech. Pokud si vedení televize myslí, že něco ututlá, mýlí se. Příklad je aktuální. Vedení televize či komunikační nedostatečnost a liknavost v tomto „molochu“ způsobily, že se kvůli transakci 1,6 milionu za pozemek v Ostravě rozhoří další fáze války o ČT. Radní mají možnost pracovat se svými nástroji a rozhodli se odvolat VLASTNÍ poradní orgán – dozorčí komisi. Najednou se rozsvítí alarm a kulturní fronta zvedne prapor s obavou, že bude odvolán JEJICH generální ředitel, tolik za uplynulá léta spolupracující a poslušný, ač byl vlastně na začátku svého působení považován za škůdce, který přišel ovládnout televizi z komerční sféry. Samozřejmě, že se teď vše bude točit kolem Rady ČT. Ta nejdřív provede nějaké rozhodnutí. Bude-li příliš výbušné, dostane se až na půdu Volebního výboru Poslanecké sněmovny, který si vše nechá vysvětlit a... život půjde zase dál. Třeba není problém, zda v mediálních radách sedí Petr nebo Pavel, jeden zprava a druhý zleva. Třeba je problém v systému, který po dlouhá léta stojí na hliněných nohách, před jejichž křehkostí většina pokrytecky zavírá oči. A ti, kteří se ozvou, jsou nepřítelem systému. Nepřítelem těch, kteří hájí televizi ve svém osobním zájmu a nikoliv zase až tak v zájmu veřejném.

Autor: Dalibor Uhlíř | neděle 22.11.2020 18:11 | karma článku: 29.15 | přečteno: 563x

Další články blogera

Dalibor Uhlíř

Medvědi do Krumlova patří, jsou tradicí, ne komerční atrakcí

Medvědi do hradního příkopu mezi prvním a druhým nádvořím českokrumlovského hradu a zámku neodmyslitelně patří. Nedokážu si představit návštěvníka, který by se aspoň chvilku nezastavil na mostě u druhé hradní brány...

23.5.2023 v 10:21 | Karma článku: 11.40 | Přečteno: 177 | Diskuse

Dalibor Uhlíř

Česká pošta nad propastí. Vládo, takto se důvěra občanů nebuduje

Město vytvořilo plán, jak by bylo možné částečně financovat provoz pošty z vlastního rozpočtu. Návrhy řešení však ale zapadly za neochotou vedení České pošty cokoliv řešit. Zadání asi bylo jasné, pošta prostě nesmí pokračovat...

16.4.2023 v 10:14 | Karma článku: 23.57 | Přečteno: 614 | Diskuse

Dalibor Uhlíř

Otáčivé hlediště zůstane v Krumlově a ten v UNESCu. Cíl je splnitelný, věří místostarosta

Místostarosta Českého Krumlova pro kulturu a cestovní ruch Dalibor Uhlíř je optimista. Věří v zachování otáčivého hlediště ve městě a v další neohrožování zápisu města na seznamu celosvětového kulturního dědictví UNESCO.

15.4.2023 v 19:26 | Karma článku: 5.49 | Přečteno: 204 | Diskuse

Dalibor Uhlíř

Kláštery – rekonstrukce se podařila, udržitelnost nikdo neřešil

Městu Český Krumlov se podařilo za výrazné pomoci dotace dokončit druhý největší historický komplex po hradu a zámku, v krumlovských klášterech. Na jedné straně je však podařená rekonstrukce, na druhé pak udržitelnost.

15.4.2023 v 18:23 | Karma článku: 6.17 | Přečteno: 287 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.94 | Přečteno: 1251 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.34 | Přečteno: 3262 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 427 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 704

1. místostarosta Českého Krumlova
www.daliboruhlir.cz 
Ekonom a politik

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...