Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká pošta nad propastí. Vládo, takto se důvěra občanů nebuduje

Město vytvořilo plán, jak by bylo možné částečně financovat provoz pošty z vlastního rozpočtu. Návrhy řešení však ale zapadly za neochotou vedení České pošty cokoliv řešit. Zadání asi bylo jasné, pošta prostě nesmí pokračovat...

.....
Město Český Krumlov bylo připraveno zachovat na největších sídlištích pobočky České pošty. Reagovalo okamžitě na jednostranné vyhlášení ukončení provozu dvou poboček na území města – na sídlištích Plešivec a Mír. Měli jsme několik vlastních variant řešení, se kterými jsme šli na jednání se zástupci České pošty, které se uskutečnilo hned po Velikonocích. Město vytvořilo plán, jak by bylo možné částečně financovat provoz pošty z vlastního rozpočtu. Návrhy řešení však překvapivě zapadly za neochotou vedení České pošty cokoliv řešit. Zadání asi bylo jasné, pošta prostě nesmí pokračovat… 
Dobře si uvědomujeme, jak vypadá demografické složení obyvatel sídlišť a bylo pro nás už na první pohled alarmující, jak tento nepromyšlený zásah ze strany státu a státního podniku poznamená akceschopnost seniorů a nejen jich. Chápeme, že doba digitalizace pokročila, ekonomická situace není výhodná, ale takový zásah není možné hodnotit jako transformační opatření ze strany vlády. Bez znalosti místního prostředí, aniž by kdokoliv v jednotlivých místech, kde se pobočky ruší, zjistil možnosti parkování, provoz v turistické sezóně, složitý pohyb starších občanů po historických dlažbách v centru města atd. chápu jako vrchol arogance a ukázku toho, jak neodborně postupuje současná vláda při řešení některých dílčích problémů. Lokálně situaci v jednotlivých rušených pobočkách příliš nikdo neřeší, jak nasvědčuje informace z Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP). V případě Českého Krumlova jde o exemplární příklad historického města s historickou dlažbou a omezenými možnostmi parkování přímo u budovy České pošty v centru. „V některých městech ruší přístupné pobočky a ponechává ty nepřístupné,“ píše NRZP s tím, že nadále bude o vzniklé situaci jednat. 
Byli jsme připraveni jednat ideálně o možnosti zřízení Pošty Partner, které fungují v návaznosti na další komerční projekty i v jiných městech. Bohužel manažeři pověření jednáním o řešení vzniklé situace ukázali, že nedisponují řešeními a možnostmi, jak situaci zachránit, ale prostě přijeli vysvětlit, že se pošty ruší bez náhrady a žádné další možnosti neexistují. Jedná se o sebedestrukční chování tohoto státního podniku, což je samo o sobě na pováženou. Česká pošta si dokonce představovala, že by jí město mělo platit třicet tisíc měsíčně za provoz, veškeré mzdové náklady, další provozní výdaje a z příjmu za poskytované služby by přitom nemělo žádný příjem. To vše pod značkou České pošty. Státní podnik Česká pošta není zdravý, stejně jako postupy Vlády České republiky, která takový přístup umožňuje. Kdo chce, hledá způsob, jak by to mohlo jít, kdo nechce, hledá důvod, proč to nejde. To zde platí beze zbytku a je smutné, že takové PR padá právě na státní podnik a českou vládu, která to svým rozhodnutím dovolila. 
Moc dobře si uvědomuji pokles zájmu o listovní, balíkové a další služby, poskytované Českou poštou. Sám poštovní služby využívám tak, aby to pro mě, jako člověka z byznysu, bylo efektivní. Vybírám si služby a firmy, které chápou moje potřeby jako zákazníka. A přiznávám, že Českou poštu využívám tam, kde mi její služby pomáhají. Pošta si za pokles zájmu může sama, nedokázala v čase vhodně reagovat na změny trhu, její vedení nebylo natolik kompetentní, aby podnik transformovalo do moderní státní firmy. Na to zareagovaly jiné konkurenční subjekty, které nyní tradiční českou značku vymažou definitivně z trhu. To vše za dohledu českých vlád desítky let nazpět. Zbývá už jen položit tradiční českou značku pod gilotinu a udělat rychlý proces, což se nyní děje. Výsledek setkání s regionálním vedením České pošty nám to potvrdil. 

Ostatně se už mluví o rozprodeji lukrativního majetku pošty na řadě míst České republiky. Ministr vnitra mluvil o omezení vyplácení hotovosti na pobočkách pošty, další manažeři pak o omezení listovních služeb včetně terénní roznášky, spojené s výplatou důchodů. Vše s jedním cílem – digitalizace peněžních transakcí povede k další kontrole toků peněz ze strany státu. Měli bychom obnovit myšlenku na zakotvení práva na hotovostní transakce do české Ústavy tak, jak to udělalo sousední Rakousko. 
Stát má být štíhlý, má šetřit a reformovat své výdaje, ale nikoliv likvidačním způsobem. Vedení pošty ani státu se vlastně vůbec nepokusilo situaci řešit konstruktivně, ale pouze škrtlo jednu položku a vůbec si neuvědomilo, že podráží klienty České pošty – občany České republiky. Škrtat by se mělo jinde – u dalších zbytečných úřadů a teploučkých místeček a trafik nebo dotovaných neziskovek. Namísto toho česká vláda zničí tradiční domácí značku, která nás provází už od vzniku samostatného Československa. 
Všichni víme již dlouho, že populace stárne, ale není možné ji postavit před hotovou věc, okamžitě a ukvapeně ji zahltit digitálními službami typu datových schránek či rušením poštovních poboček. Zavedení těchto služeb je možné, ale postupně tak, aby na konci došlo k hladkému přistání, zlepšila se komunikace, a tato byla mnohem vstřícnější. Tak si představuji službu veřejnosti. 

Autor: Dalibor Uhlíř | neděle 16.4.2023 10:14 | karma článku: 23,57 | přečteno: 616x
  • Další články autora

Dalibor Uhlíř

Medvědi do Krumlova patří, jsou tradicí, ne komerční atrakcí

Medvědi do hradního příkopu mezi prvním a druhým nádvořím českokrumlovského hradu a zámku neodmyslitelně patří. Nedokážu si představit návštěvníka, který by se aspoň chvilku nezastavil na mostě u druhé hradní brány...

23.5.2023 v 10:21 | Karma: 11,40 | Přečteno: 179x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dalibor Uhlíř

Otáčivé hlediště zůstane v Krumlově a ten v UNESCu. Cíl je splnitelný, věří místostarosta

Místostarosta Českého Krumlova pro kulturu a cestovní ruch Dalibor Uhlíř je optimista. Věří v zachování otáčivého hlediště ve městě a v další neohrožování zápisu města na seznamu celosvětového kulturního dědictví UNESCO.

15.4.2023 v 19:26 | Karma: 5,49 | Přečteno: 206x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dalibor Uhlíř

Kláštery – rekonstrukce se podařila, udržitelnost nikdo neřešil

Městu Český Krumlov se podařilo za výrazné pomoci dotace dokončit druhý největší historický komplex po hradu a zámku, v krumlovských klášterech. Na jedné straně je však podařená rekonstrukce, na druhé pak udržitelnost.

15.4.2023 v 18:23 | Karma: 6,17 | Přečteno: 287x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dalibor Uhlíř

Zastavme rozvrat veřejných financí a českého hospodářství

Celá západní civilizace se nachází v hluboké krizi. Naše ekonomika byla za posledních dvacet let poničena chybnou hospodářskou politikou, vysokými daněmi a bruselskými dotacemi. O jakémkoliv zrušení koruny nemůže být ani řeč!

31.3.2021 v 11:03 | Karma: 20,43 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Dalibor Uhlíř

Kde začíná nová TOTALITA? Jak moc se ještě necháme špehovat a omezovat?

Co je ještě digitalizace státní správy a co už šmírování vlastních občanů? Naše digitální stopa se dá velmi snadno zneužít. Chraňme si hotovostní měnu a nenechme si ji vzít! Se svobodou musí jít ruku v ruce osobní zodpovědnost.

15.3.2021 v 9:47 | Karma: 25,12 | Přečteno: 629x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 704x
1. místostarosta Českého Krumlova
www.daliboruhlir.cz 
Ekonom a politik

Seznam rubrik