Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Autore, napíšu vám pár věcí, které buď nevíte, nebo víte, ale nehodí se vám do krámu. Pokud usilijujete o skutečnou zaměstnanost, tak nejdříve kritizujete přebujelou státní správu a další přebytečné státní zaměstnance, kterých se to týká. Co to je pro vás neodpovídající růst min. mzdy? Letos to je pouze 600 kč. Pokud by se min. mzda nezvyšovala, tak by dotyční nemohli zaplatit ani základní životní potřeby. I když to už se děje i dnes běžně. A nepovídejte tady pohádky, že za tak nízkou mzdu by nikdo nepracoval. Zaměstnavatelé pokud přidávat nemusejí, tak nepřidávají. V tom bohužel velmi kulháme za vyspělým světem. U nás je brát zaměstnanec většinou jako nějaké evidenční číslo, než jako lidská bytost. Ještě se nikdy nepotvrdilo, že by růst min. mzdy měl dopad na zvýšenou nezaměstnanost. Kdyby tomu tak bylo, tak by drtivá většina firem zkrachovala. Pokud firma nedokáže vydělat ani to minimum, tak nemám na trhu práce co dělat. Není ostuda být zaměstnancem! Podnikání přece není u každého nějaká povinnost, nebo královské společenské postavení. Zapomněl jste napsat, nebo se vám nehodilo do krámu, že firmy a státní zaměstnanci ve vyspělých zemích nemající min, mzdu mají VŠECHNI uzavřeny kolektivní smlouvy o min. výdělcích, tarifech v jednotlivých oborech. Ale jelikož máme oproti třeba ekonomicky vyspělé západní evropě velmi slabé odbory, tak u nás se toho opravdu nedočkáme. I v pravicovém srdci světa USA (pravicovém píšu proto, neboť tam mají úplné jiné financování zdravotnictví a sociálního systému) než u nás mají také dokonce min. mzdu. Nedějte z min, mzdy nějaký div světa. Pokud jde o byrokratická omezení, tak podnikatelé si za to mohou částečně i sami, protože mnohdy dělají s člověka jen číslo ideálně bez práv, obhajoby, tak proto musejí kontrolní orgány zasahovat. Pokud nesouhlasíte s min. mzdou, tak nikdy nikoho nezaměstnávejte.

4 1
možnosti
JK

Vzhlem k vašem vysokým příjmům vám nic nebrání část svých peněz darovat potřebným. Otázka je, zda vaše příjmy jsou odpovídající produktivitě práce. Když tady by několik let ekonomická krize,tak se zdražovalo o 106. A nikoho nezajímalo, že nejdou mzdy nahoru. A nepamatuji se, že by lidí, kterým nerostla mzda (zvlášť u těch nízkopříjmových) se někdo zastával v médiích.

2 1
možnosti
PB

P41e67t35r 76B27u29r58i94a15n

27. 12. 2020 11:29

Souhlasím, karma.

Zvýšení minimální mzdy je vždy dvojsečná zbraň. Jednak se tím ostrouhají prémie, či navýšení mezd těm potřebnějším, pracovitějším, nebo záslužnějším, anebo se pár těch ze spodních pater potravního řetězce podniku propustí a jejich práce se rozporcuje salámovou metodou a rozdělí mezi ostatní bez navýšení mzdy. Tedy za stejný plat jim přibude pár pracovních povinností navíc a jede se dál.

Jako poslední možnost je zvýšit cenu výrobku/služby, což má však v globálu za následek efektem motýlích křídel zdražení všeho, tedy inflaci a v důsledku je reálná minimální mzda tam kde byla.

Myslet si, že zvednutí minimální mzdy přinutí nějakého zlého buržousta ukrojit si z vlastního přemrštěně luxusního příjmu pár statisíc, které ani nepozná, a rozdá je pohublým poctivým a udřeným otcům čtyř hladových dětí ke mzdě, je z říše odborářských pohádek. Já být majitelem fabriky, tohle bych taky neudělal.

Takže nejhorší dopad má zvýšení minimální mzdy vždycky na drobné zaměstnavatele se dvěma-třemi zaměstnanci, kteří stojí před dilematem: propustit jednoho, zkrátit mu úvazek, pokusit se vzít na hůl berňák, nebo jiný státní úřad, či zdražit a riskovat zánik firmy.

Je nutné si dále uvědomit, že v zemi s vysokou cenou práce kvůli všelijakým odvodům státu má každé nařízené zvýšení minimální mzdy za cíl ne ochránit ty s nejmenšími příjmy, na ty stát kašle, ale zvýšit odvody hlavně do sociálního a zdravotního hrnce.

3 1
možnosti
JK

To jsou nesmysly, že by se ostrouhaly peníze schopnějším a pracovitějších. Ty neschopné kromě jisté části státních zaměstnanců by nikdo nezaměstnal. A když ano, tak se ji brzo zbaví.

2 1
možnosti
Foto

Ale právě proto se minimální mzda zaváděla, aby Firmy měly vyšší motivaci nahrazovat lidi technologiemi, např. práci vrátného mohou nahrazovat elektrickým alarmem, práci prodavače automatickou pokladnou apod.

Zdroj: https://daliboruhlir.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=762980

Je snad přínosné pro ostatní ponechávat lidí dělat takové netvůrčí činnosti. Co se kdo naučí jako vrátný?

Vy mi máte podobné argumenty jako luddisté.

0 0
možnosti
PK

Nemáte ponětí co dělám v důchodu jako vrátný - myslíte že jen otevírám vrata?;-D

1 0
možnosti
BH

Keci v kleci. Každá potřebná práce by měla být ohodnocena tak aby se za to dalo žít a ne pouze přežívat. Jestli pracovní pozice není potřeba, tak ať je bez náhrady zrušena! Ani ten nejšpičkovější odborník nebo přeplacenej pilot neodvede svou práci bez pomocného personálu!!!

0 1
možnosti
PV

P26a44v78e59l 49V91é57b89r

27. 12. 2020 11:02

Jenomže, milá paní, či slečno, indikátorem potřebnosti je jen a jen ochota zadavatele práce za ni zaplatit. Pokud se nezaplatí pomocnému personálu (nebo nabídne mzda nižší, než za jakou budou ochotni pracovat), pilot lítat nebude a plat nedostane.

A malá technická: Kecy v kleci, ne jak píšete vy.

1 0
možnosti
PK

Uvádíte, že Dánsko min. mzdu nemá. Tady jsem se dočetl, že to je 120 DK/hod. což je cca 400 Kč. Samozřejmě země velkých daní.

Jinak "minimálka" nic devastujícího není - s tímto názorem se neprosadíte.

1 0
možnosti
PD

P47e51t73r 94D23r38a69p62a92l

27. 12. 2020 11:05

Zurich minimalka 80 tisíc kc

1 0
možnosti
PD

P63e55t77r 73D36r16a72p97a86l

27. 12. 2020 10:09

Pokud je tedy minimální mzda tak omezujicim parametrem, proč tedy podnikatele už neudělali dávno to, čím tady strasite? Asi proto, že technologická vyspělost stále ještě neumi nahradit všechny nizkoprijmove profese, případně by se ta náhrada ekonomicky nevyplatila. Pořád zde totiž mluvíme o mzdě na úrovni 500E. A naokraj vyjmenoval ste země bez minimální mzdy ale vyspělé země s minimální mzdou jste jaksi cudně vynechal

1 1
možnosti
Foto

Vyjmenujte tedy ty země, které mají stejný institut (tedy vše, co na MM navazuje) minimální mzdy jako my. Např. limit pro čerpání daňového bonusu na děti, placení zdravotního pojištění zaměstnanců a osob bez zdanitelných příjmů; atd... A zda též mají určené i zaručené mzdy.

1 0
možnosti
JK

J22i48ř97í 73K64n18o13t15e18k

27. 12. 2020 10:06

Vy navrhujete zrušit minimální mzdu za práci a já bych navrhl zrušit placení politiků za kecy. Jinak přeji všem krásné sváteční dny...:-)

3 1
možnosti
JK

A ještě politikům sebrat 100% nemocenskou.

0 0
možnosti
JT

Pokud chcete platit za 8hodin práce méně než 12tis čistého, což je dnešní minimální mzda, tak jste normální lump a zloděj

2 3
možnosti
JK

Bohužel, hlupákům to nevysvětlíte.

0 2
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 704x
1. místostarosta Českého Krumlova
www.daliboruhlir.cz 
Ekonom a politik

Seznam rubrik